De Spaanse regering heeft de voorstellen van Nicola Sturgeon om Schotland bij een Brexit binnen de EU te houden botweg afgewezen.

De Schotse regering gaf eerder deze week een nadere toelichting op haar voorstellen, die leken op een ‘Noorse variant’ waarbij het land deel blijft uitmaken van de interne Europese markt.

Echter, zo’n deal moet niet alleen door Westminster goedgekeurd worden, maar ook door alle EU-lidstaten. Dus ook Spanje, dat doodsbenauwd is daarmee het Catalaanse separatisme binnen de eigen grenzen aan te moedigen.

De Spaanse EU-minister Jorge Toledo verklaarde tegen The Times dat als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, dat voor het gehele Verenigd Koninkrijk geldt: “Er is maar één onderhandelaar en dat is het Verenigd Koninkrijk.”

De Spaanse regering vreest dat de onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië, waar voorstanders van onafhankelijkheid een meerderheid hebben in het parlement, een hart onder de riem gestoken krijgt wanneer Schotland een bevoorrechtte regionale status zou krijgen binnen de Europese markt.

De Spaanse premier Mariano Rajoy liet al eerder weten tegen een speciale Brexit-deal met Schotland te zijn. Zo verklaarde hij afgelopen juni: "Als het Verenigd Koninkrijk gaat, dan gaat Schotland mee. De Spaanse regering is tegen onderhandelingen met iedere andere partij dan de Britse regering."

Spanje en de Brexit

Charles Grant, één van Sturgeons eigen Brexit-adviseurs, zei deze week tegen Business Insider dat Sturgeons voorstellen politiek, technisch en juridisch niet levensvatbaar zijn. En dat een Spaans veto onvermijdelijk is.

Volgens Grant zijn de Spanjaarden erg gevoelig voor regionale kwesties. "Alles wat de Catalanen zou kunnen aanmoedigen een speciale behandeling voor zichzelf te eisen, wordt door de Spaanse regering als een slecht teken gezien."

Sturgeon gelooft dat een afwijzing van Schotse toetreding tot de Europese interne markt - een scenario dat met zevenmijlslaarzen dichterbij komt - haar voldoende mandaat geeft om een tweede referendum over de Schotse onafhankelijkheid uit te schrijven.

LEES OOK: Britten weten dat ze armer worden, maar hebben toch geen spijt van hun Brexit-stem